dimarts, 29 de gener del 2013

La pluja caiguda a Canalda el 2012


El règim de pluges de Canalda és mediterrani: pluges a la primavera i la tardor, temps sec a l’hivern i l’estiu.
Mirant el gràfic de sota, el que més crida l’atenció és la nul·la o petitíssima quantitat de pluja els mesos de gener i febrer, i ja veníem d’un 2011 sense precipitacions al desembre.
Un any més les pluges del final d’estiu es van endarrerir i quan ja ens pensàvem que no tindríem bolets van arribar amb força i es van allargar quasi fins el desembre.
Els mesos més plujosos van ser l’abril a la primavera i l’octubre a la tardor.
El total de pluja caiguda 964 litres va ser lleugerament inferior als 983 litres del 2011 i més inferior encara que els 1.170 del 2010.
53 dies va ploure en total l’any 2012. Si ho repartíssim equitativament seria 1 dia a la setmana. Si ho comparem amb els darrers anys va ploure dos dies més que el 2011 però menys que el 2010.
Aquestes dades ens les han facilitades des de Puig-arnau, a qui agraïm la feina feta amb la recollida i que un any més en les hagin cedit per a la seva publicació.



dimarts, 22 de gener del 2013

Rita Ribera, cantaire de Canalda

La Rita Ribera de cal Pubilló

En el llibret de la caminada de 2009 hi havia un article titulat “Una missió musical a Canalda” que  tractava, sobretot, de les cançons que l’any 1922 la Rita Ribera va cantar a dos senyors de Barcelona —reconeguts musicòlegs que treballaven per a una important entitat— que feien un inventari de la música popular catalana. Sabem pel padró municipal que la Rita, que tenia una basta cultura popular, era analfabeta, havia nascut a Orrit (Odèn) i vivia de masovera a cal Pubilló amb el seu home, set fills, la nora i dos néts. Però en el padró de 1930 la Rita i la seva família ja no vivien en aquesta casa ni tan sols en cap casa d’Odèn.
Després de la caminada, la M. Àngels Muntada de Sant Llorenç de Morunys ens en va donar més informació:
"Sobre el que em preguntes d’on va anar a viure la Rita Ribera pels voltants de l'any 1928, va anar a La Coma i la Pedra, primer en una casa que es diu la Borda de la Coma, desprès a una altra de la Pedra que es diu l'Argelaguer, i finalment a una altra que es diu el Pujol del Racó, també de la Coma. Al Pujol del Racó és on va morir el 1958 a l’edat de 88 anys.

T'envio una foto que tinc de la Rita Ribera, no sé de quin any és, però em sembla que és dels anys 50.
La foto és la que hi ha a l’esquerra del text. Dies més tard ens enviava la Rita amb uns quants pans “sota el braç”.

En una entrada anterior d'aquest bloc us informàvem d'un CD que l'Orfeó Nova Solsona va reproduir amb cançons del Solsonès i avui n'us oferim una, 90 anys després que la Rita Ribera la cantés per aquells senyors de Barcelona.

Clica aquí sota per iniciar la reproducció.

dimarts, 15 de gener del 2013

Va de música


L'any 2006 l’Orfeó Nova Solsona editava i presentava un CD amb cançons recollides per la comarca titulat Cançons tradicionals del Solsonès, editat per Audiovisuals de Sarrià.
El CD conté 21 cançons de les quals 5 són de Canalda. El 1922 mossèn Higini Anglès i Pere Bohigues recorrien la comarca recollint cançons populars per tal de fer el cançoner popular de Catalunya. El dia 27 de juliol arribaven a Canalda i a cal Pubilló la Rita Ribera que rondava els 50 anys els va cantar un munt de cançons.

Des d'aquest bloc volem deixar constància de les publicacions, àudios o vídeos que han anat apareixent sobre Canalda i de mica en mica n'anirem donant notícia.

diumenge, 6 de gener del 2013

Full informatiu número 81



Ha sortit un nou full informatiu de Canalda, el número 81.


Aquesta publicació de dues pàgines va aparèixer per primera vegada el març del 2006 i des de llavors s'ha anat editant ininterrompudament amb una periodicitat quasi mensual. Des de fa uns anys s'envia amb format digital, tot i que encara se n'editen uns pocs exemplars en paper per alguns veïns de Canalda.

Amb la creació d'aquest bloc, la majoria de textos i notícies es publiquen prèviament en format digital, aquí on estàs llegint. El bloc però aporta altres textos de fulls anteriors o vídeos que no podem publicar al full.

Si tens interès en rebre per correu electrònic l'informatiu de Canalda el pots demanar a canalda1100@gmail.com.

Obres PUOSC 2013-2016


Imatge del google Earth on es veu la carretera
que es proposa enquitranar. Surt del mig de la part
superior  de la imatge i després d’un revolt travessa
 la imatge en diagonal.
El passat divendres 4 de gener, en el primer Ple de l’EMD de Canalda de 2013 es va aprovar sol·licitar ajuts en el marc del PUOSC per fer obres en el període 2013-2016.

El PUOSC o Pla únic d'obres i serveis és un programa de cooperació del Govern que dota als ens locals d'ajuts econòmics per fer obres o serveis que millorin la qualitat de vida dels ciutadans.

Les obres que es va acordar sol·licitar van ser

1a.- Enquitranar la carretera que va a Cavallera Alta, Cavallera Baixa i Roc Falcon. Concretament el tram que va des de la carretera l-401 fins a empalmar amb la nova carretera que baixa cap a la riera de Canalda.

2a.- Arreglar, de manera senzilla, el pendent d'accés a l'església

El vocal Marcel Camps va proposar incloure-hi també “Refer el dipòsit d’aigua del nucli de Canalda” però el President de l’Entitat i el vocal proposat per CiU ho van refusar. (Disculpeu que no posin els noms però tant el vocal com el President em van demanar que no els poses el seu nom al full informatiu).
Església de Canalda. Pendent d’accés on es proposa fer obres.

divendres, 4 de gener del 2013

L'escalada a Canalda



Des d'aquest bloc volem recuperar i registrar les publicacions que tracten de  Canalda i els seus entorn i que han anat apareixent els darrers anys.

L'estiu de 2006 va sortir publicat el llibre Solsonès. Guia d’escalades de Josep Maria Cases.


Totes les vies d’escalada estan situades a la meitat nord de la comarca del Solsonès i una part important a la roca de Canalda,  a la roca del puig Sobirà i al tossal de l’Àguila. El llibre està ben editat i farcit de dibuixos i imatges, però un aspecte en lamentem: la dèria dels escaladors a canviar els noms dels llocs; per exemple de la paret del puig Sobirà en diuen del Llop Blanc i del tossal de l’Àguila, paret de la Destral.
L’única via ferrada de la comarca que surt al llibre és la de Canalda.