dimecres, 25 de juny del 2014

Inauguració del Zoo del Pirineu a Canalda



Signatura del conveni de recuperació

de fauna entre el Conseller Josep Maria
Pelegrí i l'Stania Küspert
El dilluns 23 de juny al matí es va inaugurar oficialment el Zoo del Pirineu amb l’assistència de nombroses personalitats polítiques i públic de la comarca. L’acte va començar amb la signatura d’un conveni entre la responsable del Zoo i el Conseller d’Agricultura de la Generalitat per convertir aquest nou espai en centre de recuperació de fauna. Acte seguit es va tallar la cinta catalana per donar pas, ja situats tots els assistents en l'amfiteatre, als parlaments i les activitats de la inauguració.

En primer lloc va intervenir l’Stania que després d’agrair la presència de tots els assistents va donar pas al petit concert de l’artista solsoní Roger Mas. El Roger, amb un decorat incomparable, amb la roca de Canalda a un costat i mitja Catalunya als seus peus, ens va cantar tres cançons del disc Les cançons tel·lúriques amb lletra del Verdaguer.

A continuació van venir els parlaments de la propietària del Zoo, de l’alcalde d’Odèn i del Conseller de la Generalitat.

Inauguració del Zoo del Pirineu
L’Stania ens va explicar que després d’anys d’entrebancs burocràtics s’havia fet realitat un somni amb l’ajuda de la seva família. També va explicar la funció d’educació ambiental que tenia el centre, la cria d’animals protegits i del conveni de recuperació de fauna.

L’Andreu Alet va enfocar el seu discurs sobre la importància del zoo pel turisme de la zona i finalment, Josep Maria Pelegrí després de dir a l’alcalde que no el volia corregir però que el centre tenia molta importància tant per l’educació ambiental com per la recuperació de la fauna salvatge, va felicitar l’Stania per l’empenta que tenia i també va lamentar els entrebancs burocràtics. Va tancar els parlaments l’Stania explicant que a partir del dia següent, per Sant Joan, ja obririen el zoo i que durant l’estiu farien jornades bressol, cobrant les entrades a meitat de preu, ja que els animals encara no estaven entrenats per actuar en públic.
Concert de Roger Mas
Roger Mas cantant Verdaguer
al peu de la Roca de Canalda
















Acte seguit van fer un tastet de l’espectacle que es podrà veure a amfiteatre. Un graciós cadell de guineu de set setmanes es va passejar per entre els assistents, dues joves òlibes van volar per sobre les grades,... també hi va haver algun petit toc d’humor involuntari quan va sortir el falcó pelegrí i l’auditori va dirigir la mirada cap al conseller.

La inauguració es va cloure amb una passejada per les instal·lacions del recinte i un pica pica darrera la masia del Planellot, residència de la família.



Un lloc privilegiat, una activitat cultural i educativa, un centre de recuperació de la fauna salvatge,... Això i més vol ser el Zoo del Pirineu.




















dimarts, 17 de juny del 2014

Preparant la Caminada 2014

La brigada de neteja dels camins just abans de començar la feina.
(Al final del matí fèiem una altra cara)

El diumenge 15 de juny, eines en mà, vam començar l’entretinguda tasca de netejar els camins de la caminada d’enguany.

Per sort no tot està per fer i sí que tot és possible. Una part de la caminada transcorre pel GR-1 que està en bastant bon estat, una altra part són pistes transitades per tot terrenys que esporguen els arbres en passar, i finalment els corriols que són els que vam netejar.

Aquests es troben sobretot a l’obaga del Montnou i són antics corriols que l’ús de l’automòbil han contribuït a abandonar. Alguns trams eren del tot intransitables, ha calgut obrir camí per allà on només es veia vegetació espessa.


Després de tot el matí barallant-nos amb les tisores, el xerrac i algun roc que es mantenia tossut al mig del camí, ja només queda algun petit tram que amb poca feina es farà.

Després de la neteja de camins ja ens esperava un suculent i variat dinar a l’Estudi de Canalda. Més de vint persones ens vam asseure per degustar una vintena de plats diferents entre primers, segons i postres. Una rica varietat de gustos, textures i colors; des de la cuina tradicional a plats més sofisticats. No hi posem més paraules, les fotos parlen per si soles.





Jornada de feines comunitàries

El segon dissabte de juny dia 14, ens vam trobar un grup de voluntaris canaldencs per fer feines comunitàries. Les set persones de les cases de cal Baró (2), la Borda, cal Masover de cal Costa, can Prat, el masover de cal Tulleuda i can Front vam netejar el cementiri, la plaça i l’entorn de l’escola.

Aquest dia de treball comunitari el va establir l’Entitat Municipal Descentralitzada l’any 2005, l’any vinent ja en farà 10, per tal de suplir la inexistència de brigades municipals.


Antigament només es netejava el cementiri i en tenien cura dues cases cada any, però no sempre es complia.
Recollida d’herba i de pedres de la plaça i el cementiri amb el remolc de cal Baró

ASPROCAN Nova associació

Aquest 2014 ha nascut una nova societat a Canalda: Associació de propietaris històrics del poble de Canalda.

L’objectiu que persegueixen és protegir, conservar i defensar els Drets que afecten al Mont públic 108: els drets sobre el Pinar, torrent d'Urdoll i Puig Sobirà.

Diuen que els propietaris històrics fa referència a dotze cases històriques. El que es protegeix i defensa no és el mont públic sinó els drets sobre aquest.

No sabem amb claredat si és una associació oberta a qualsevol canaldenc però si que queda clar que només poden votar els 8 propietaris històrics.

Canalda és un petit poble amb una alta densitat associativa. FELICITATS i si és pel bé de tot el poble benvinguda sigui.


dilluns, 2 de juny del 2014

Caminada 2014

Borraina. A la terra baixa en diuen
orella d’ós (Ramonda myconi)

La caminada d’enguany començarà i acabarà a la restaurada ermita de Sant Martí de Cavallera.


Els senderistes marxaran cap al pi de la Creueta i s’enfilaran cap al portell de les Bòfies, algunes de les masies escampades pel Montnou seran l’objectiu dels nostres passos: Larrat, cal Rosta, cal Pastor... I després d’aquesta bella raconada sortirem al Call, la casa més gran d’aquest antic poble d’Odèn. Seguirem cap al castell, Santa Cecília i tot baixant ens arribarem al forat Colomer, impressionant congost excavat per les aigües del riu d’Odèn.

Tornarem a enfilar per passar per font de Fontanelles i Sant Miquel del Soler, potser l’ermita romànica més bonica del municipi, per arribar de nou a Sant Martí de Cavallera.

Ja veieu, aquest any trepitgem molt territori d’Odèn i a Canalda només hi fem la parada de sortida i arribada. De camins en trobarem de tota mena: estrets corriols, camins rals, noves pistes i fins hi tot travessarem alguna carretera.

Sant Martí de Cavallera amb el puig
Sobirà al fons. Dibuix de Jordi Solà

L’arquitectura popular és una altre interessant ingredient de la ruta: velles masies belles —Cavallera, el Call, el Soler— ermites romàniques Sant Martí de Cavallera i Sant Miquel del Soler de Dalt— la parròquia i el castell d’Odèn, aigua —fonts i riuets— i una variada vegetació.


Comptem amb tots vosaltres per, un any més, fer de la caminada de Canalda una gran festa. No esperis que t’avisem, ofereix-te i estigues amatent a les convocatòries.

Festa Major de l'Ascensió

El passat 1 de juny es va celebrar la Festa Major de l’Ascensió. Mossèn Cots, que se’l veia content perquè hi havia tots els bancs plens, va dir que cada diumenge hauria de ser festa major.


Canalda celebra dues festes majors, la de final d’estiu per la Mercè i la de primavera, la de l'Ascensió. Per la Mercè és quan es fa més festa. De totes maneres el patró de Canalda és Sant Julià que celebra la festa pel gener.


Al final de la missa les priores repartiren els tradicionals ramets de flors. Les priores van ser la Cati de cal Tulleuda i la Maria de cal Baró.



Les priores provisionals, la Cati de cal Tulleuda i la Maria
de cal Baró, repartint els tradicionals ramets