dimarts, 29 de setembre del 2015

Eleccions 2015

Els odenesos, aquest 27 de setembre, hem votat en unes noves eleccions al Parlament de Catalunya. La participació ha estat del 81,19%, superior en un 4,6% a les passades eleccions, superior a la participació de Catalunya i similar a la del Solsonès. En canvi si mirem el nombre de persones que han votat, només ha augmentat en un votant. Això es degut que en aquest període el municipi ha perdut 12 persones.

Quant als resultats, a Odèn ha guanyat claríssimament la coalició Junts pel Si. Curiosament si sumem els vots de CIU i ERC a les passades eleccions (156), Junts pel Si han perdut set votants, quatre dels quals poden ser els que s’han mantingut fidels a Unió.

El PP (7 Vots) es manté com a segona força malgrat ha perdut quatre votants, i entra un partit abans ignorat, Ciutadans (5).

Dels quatre partits restants, les CUP, amb 6 vots, destaca una mica per sobre dels altres.

Com es veu en el quadre adjunt, el comportament del vot d’Odèn és clarament independentista (88,1 %), la gran majoria de vots van a Junts pels Si i la CUP. Una minoria (9,7%) estan en contra de la sobirania catalana o busquen unes terceres vies que no acabem de saber com són, i el 2 % restant no saben o no diuen el que volen (PACMA i CSQP).


Imatges de la Festa Major de Canalda 2015

La Diatònica en concert
El passat cap de setmana 26 i 27 de setembre vam celebrar la Festa Major. El mal temps ens va acompanyar els dos dies però malgrat tot la festa es va celebrar. Just quan anàvem a començar el concurs de bitlles catalanes va començar a ploure i es van anul·lar. En canvi el ball el vam poder fer amb tota normalitat sota la carpa i amb una bona afluència de gent tot i la pluja.
 
La diatònica, un nombrós grup d’acordionistes va animar la vetllada tocant un ric i variat repertori. En alguns moments hi havia 8 acordions i dues panderetes, 10 persones animant la festa i fent ballar la concurrència. No podia faltar en el repertori el Cigalons de Canalda i per acabar el ball del fanalet.

El diumenge a les dotze Mn Ricard Cots va celebrar la missa Major acabant amb el cant dels goigs de la Mercè. En sortir de l’església, les priores de cal Baró i can Prat van oferir els tradicionals ramets. I acte seguit el vermut a la plaça.

El dinar es feu a la carpa on una seixantena de persones omplien les taules, malgrat ser dia d’eleccions i el mal temps fer la guitza. A l’hora de les postres es feu el tradicional sorteig.


Ball del Fanalet

   
Priores de Can Prat i cal Baró


Missa a l'interior de l'església de St Julià de Canalda


Fent l'arròs de Festa Major sota la supervisió de la Manoli


Vermut a la plaça de l'Església


Dinar de Festa Major



Entrega del premi del sorteig

diumenge, 13 de setembre del 2015

El dipòsit públic d'aigua del nucli Canalda

Dipòsit de Canalda sobre cal Prat
Aquest final d'estiu L’EMD de Canalda restaura el dipòsit d'aigua del nucli. Ja fa anys que havia deixat de funcionar per les pèrdues que tenia i la xarxa d'aigua es proveïa directament de la canalització que porta aigua a Solsona. Algun estiu sec havia reduït molt l'aportació d'aigua i n'havia fet perillar l'abastiment.

La restauració consisteix en reparar totes les cantonades, les laterals i les superiors, tapar les esquerdes i recobrir l'interior amb una tela impermeable.

Un dels principals problemes que té l'aigua d'aquestes contrades és l'elevada aportació de calç que va taponant les conduccions. Per això s'ha optat per anul·lar el primer distribuïdor adossat al dipòsit, fer baixar l'aigua fins el segon amb una grossa canonada i des d'allà distribuir-la a cada casa com es venia fent des de fa molts anys.

El primer distribuïdor servia per derivar aigua cap al dipòsit dels camps del Baró. Ara aquesta bassa agafarà l'aigua directament d'una presa a mitja alçada del dipòsit. Té l'avantatge que mentre el dipòsit sigui ple no tindrà límit de proveïment però l'inconvenient que si el dipòsit és bastant buit, no li arribarà aigua.

Interior del dipòsit de Canalda
L'aigua és una necessitat i a pagès un recurs vital per fer créixer animals i plantes. Per això des de fa molt temps l'aigua es reparteix en parts iguals entre les cases. Per tal de fer-ho equitativament hi ha el distribuïdor -el podeu veure a la imatge- que mitjançant uns tubs posats a nivell i horitzontalment, envien la mateixa quantitat d'aigua a cada casa. Si ve escassa n'hi ha poca per cadascú i si en ve molta tothom en té més. Aquest distribuïdor es va fer en la darrera reforma de la canalització de l'aigua, l'any 2006. Anteriorment els tubs del distribuïdor eren verticals i algun espavilat n'havia llimat la boca perquè fos més baixa i recollís més aigua.

Però, quan i qui va fer el dipòsit i d’on ve l’aigua? Comencem per aquest darrer punt. L’aigua s’agafa d’una petita presa que hi ha a la riera de Canalda, a l’est de la roca de Canalda.

Antigament s’agafava de dues fonts que neixen a llevant del puig Sobirà, però una riuada es va emportar les canonades i s’optà per fer una presa una mica més avall i agafar l’aigua a cel obert.

L’any 1954 Solsona necessitava aigua per proveir una població creixent i va acordar fer-la baixar de Canalda. El 4 de juny d’aquell mateix any, aprovaven en un Ple extraordinari l’acord que havien arribat amb quatre propietaris de Canalda -Rdo. José Muntada Muntada (cal Costa), Ramon Ollé Guitart (cal Baró), Julián Corominas Vila (can Prat) i Ramon Solé Cuscullola (cal Tulleuda)-. En aquell Ple es va aprovar captar l’aigua per a Solsona, però deixar-ne 35.000 litres diaris a Canalda i construir un dipòsit proper al nucli per abastir “todas las casas del núcleo urbano de Canalda, incluyendo la denominadas “Can Prat” y “Casanova”. Aquest dipòsit i la conducció d’aigua fins el mateix se’n feia càrrec l’Ajuntament de Solsona.

Durant aquests seixanta anys el nucli de Canalda ha gaudit d’aquesta aigua però al mateix temps no ha estat exempt de polèmiques i conflictes com ho demostra la intervenció de l’Ajuntament d’Odèn que consta en l’acta del Ple del 17 de desembre de 1972: A petición de los vecinos de Canalda el ayuntamiento acuerda por unanimidad instalar una puerta y llave en la salida del depósito  de reserva. Repartir el agua a partes iguales a las 8 casas de Canalda que son “Prat, Baró, Costa, Regué, Tulleuda, Rectoría, Escuela, Can Front” mediante el repartidor que tiene el pueblo instalado” (...). Anys més tard, algú rebentà el cadenat que es va tornar a posar en diverses ocasions.

I acabem amb una curiositat. L’aigua de Canalda pertany a la Conca Hidrogràfica de l’Ebre i la major part es condueix a Solsona que forma part de les conques hidrogràfiques interiors. Això és un transvasament hidrogràfic en tota regla.

Distribuïdor de l'aigua. El dipòsit de l'esquerra reparteix
l'aigua que arriba de la canalització de Solsona i el de la
dreta, porta l'aigua d'una font que neix a prop del dipòsit