dimarts, 25 de febrer del 2020

Els presos polítics ens escriuen

El passat més de desembre la Comissió Cultural va enviar una felicitació de Nadal desitjant un bon 2020 als nou presos polítics, als set activistes detinguts el 23 de setembre i al president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont.
Felicitació de Nadal a Carme Forcadell

El començament d'aquest any nou hem rebut resposta de dos d'ells. En Joaquim Forn, des de Lledoners, ens ha enviat una felicitació amb la imatge de les agulles de Montserrat il·luminades. 
Transcrivim el text: 

Benvolguts amics i amigues de l'Associació Cultural Canalda.

Tinc l'esperança que aquest sigui l'últim Nadal que passo lluny de casa.

Gràcies pel vostre suport.

Una abraçada,

Joaquim Forn


Nadala de Joaquim Forn

Dies més tard rebíem una carta d'en Jordi Turull que també reproduïm:

Benvolgut Marcel,

Moltes gràcies per la Nadala en nom de la Comissió Cultural de Canalda, i pel missatge ple de sentiment i de compromís.

Gestos com el vostre ens ajuden molt més del que pugueu imaginar a fer més suportable el nostre injust empresonament i ens omple de força, de fermesa, de coratge i d'esperança. Per això us ho vull agrair tant!

Gràcies també i tot el meu reconeixement per la tasca que feu des de la Comissió Cultural Canalda.

Us desitjo un 2020 ple de salut, de prosperitat, de força i de llibertat!

Gràcies de nou i de debò per tant!!

Jordi Turull i Negre

Resposta de Jordi Turull a la nadala de la Comissió


Uns dies més tard ens retornaven des de Soto del Real dues felicitacions destinades a Xavier Duch i Germinal Tomàs que per sort ja estaven en llibertat. Al darrere hi havia estampat un segell  amb la paraula "libertad" remarcada.





dilluns, 3 de febrer del 2020

L’avenc Montserrat Ubach declarat "espai d'interès geològic de Catalunya"

Avenc Montserrat Ubach. Foto: Víctor Ferrer

Per seu interès, reproduïm la nota de premsa que ens han tramès la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn.

L’avenc Montserrat Ubach (Canalda, Odèn, El Solsonès) ha estat declarat per la Generalitat “Espai d’Interès Geològic de Catalunya” per la seva importància geològica, històrica i patrimonial.

És el primer geòtop que s’incorpora en l’“Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya” des de 2004 i el tercer del Solsonès, que ja comptava amb les famoses Discordances Progressives de Sant Llorenç de Morunys, descrites per Oriol Riba el 1973, i amb l’anticlinal d’Oliana, que comparteix amb l’Alt Urgell. Tots tres EIGC formen part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell.

L'Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya (IEIGC) va néixer el 1999, i és una selecció dels millors llocs d'interès geològic del país que, en conjunt, testimonien l'evolució geològica del territori català i que cal preservar com a patrimoni geològic.

Amb els seus 202 metres de desnivell vertical, l’avenc Montserrat Ubach és el millor exemple de cavitat desenvolupada en la zona d'infiltració en conglomerats de Catalunya i un dels més rellevants en el món. Durant 15 anys va ser el rècord de profunditat subterrània del país i durant 20 anys el més fons del món dels avencs formats en terreny de conglomerat. Encara avui segueix figurant en els primers llocs d’aquest inventari internacional.

L’avenc va ser explorat per primera vegada el 1963 per l’espeleòloga Montserrat Ubach i Tarrés i els seus pares, Carme i Josep. Els espeleòlegs de les nou entitats excursionistes de Catalunya que van intervenir en el descens que va arribar al fons van decidir batejar-lo amb el nom de la seva companya i primera exploradora.

Per baixar l’avenc es necessiten coneixements espeleològics i material adequat. El públic general pot contemplar les seves boques des del camí Ral de Baix, que va de Cavallera a Canalda i conèixer com és per dins visitant el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, de Sant Llorenç de Morunys, on l’avenc té una exposició permanent amb explicacions divulgatives, vídeos i llibres.


Barcelona, 27 de gener de 2020


Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn
avenc@montserratubach.cat