dimarts, 15 de juny del 2021

Can Prat de Canalda s’estrena amb el turisme rural

Can Prat de Canalda

Aquest mes de juny la masia de can Prat de Canalda s’ha afegit a l’àmplia oferta de turisme rural del municipi. Els darrers mesos els propietaris han fet una intensa reforma per tal d’adequar la casa als gustos turístics. Un cop la casa pintada, moblada, col·locada la barbacoa, instal·lat el wifi i amb la piscina plena han obert la casa al turisme.

Can Prat està situada a l‘esquerra de la carretera que baixa al nucli de Canalda. És una de les cases més antigues del poble, té una façana de vint-i-set metres de llarg sense altre cos afegit que el doble forn al darrere i una capacitat per tretze persones. Els seus atractius turístics són diversos, l’antiga casa amb gruixudes parets, la preciosa devesa de roures, la riera de Canalda a tocar de la casa o la Roca de Canalda que fa de teló de fons.

En l’àmbit legal funciona com una casa d’ús turístic gestionada pels propietaris, la família Corominas. El turisme cada vegada pren més força al municipi, gràcies a propietaris emprenedors i als múltiples atractius naturals, paisatgístics i culturals d’aquesta terra.

Odèn, patrimoni de llegendes

Jordina Biosca i Núria Repiso gravant amb la Roca de fons
Jordina Biosca i Núria Repiso gravant amb la Roca de fons

Els dies 1 i 2 de juny, la narradora Jordina Biosca i la realitzadora Núria Repiso van recórrer el territori d'Odèn, Cambrils i Canalda per explicar i gravar les llegendes de les Dones de fum i aigua. Odèn és ric en llegendes i moltes d'aquestes foren recollides per Mn. Jaume Sarri, descendent de Canalda, però també rector de dues parròquies de la vall de la Ribera Salada; la seva mare era filla de Cavallera i mossèn Jaume va regentar les parròquies d'Ogern i Pampa.

Aquesta filmació és un dels dotze capítols que estan gravant per tot Catalunya. A partir d'una o dues llegendes d'una contrada catalana, la Jordina ens mostra el patrimoni natural i cultural. Al llarg del reportatge es van explicant rondalles i llegendes. Amb la col·laboració de gent del país s'enriqueix el documental amb la història, geologia, botànica, gastronomia... Aquests dos dies han filmat amb càmera i dron la Roca de Canalda, el Call, la Tartera de Cambrils... La sèrie de documentals són finançats per la Direcció General de Cultura Popular de Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i aviat els podrem veure per pantalla.