dijous, 16 de juny del 2016

Observació de ratpenats a l'alt Solsonès

Ratpenat. Foto: CTFC
A la jornada d’inauguració del Projecte Francesc Español de recerca biospeleògica a l’Alt Solsonès celebrada a Canalda el 20 de febrer d’enguany es va decidir ampliar el projecte d’observació i captura de fauna cavernícola als ratpenats amb la col·laboració dels investigadors de l’àrea  de biodiversitat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Aquest començament de juny s’han situat gravadores d’ultrasons a les entrades d’algunes de les principals cavitats del nord del Solsonès per poder gravar aquests petits mamífers. Les gravadores estaven programades per començar l’enregistrament al capvespre i captar els sons d’aquests animals fins a la matinada.  
Col·locant una gravadora d'ultrasons a
l'entrada de l'avenc Montserrat Ubach
Els ratpenats són els únics mamífers capaços de volar. La seva fina membrana que recobreix els dits i els permet volar és tan delicada que fan vida crepuscular o nocturna d’aquesta manera eviten la deshidratació i, a més, a la nit tenen menys competència pels recursos. Aquests animalons són molt beneficiosos ja que són insectívors, són grans controladors de plagues forestals i agrícoles.
Gravadora d'ultrasons
Les ratapinyades de les nostres terres tenen molt poca visió i s’orienten amb la oïda; emeten uns ultrasons amb el nas o la boca, segons l’espècie, i al rebotar en una superfície són captats per l’oïda i així saben la distància, grandària i forma dels objectes. Aquest sons són d’una freqüència imperceptible per l'oïda humana.
Amb les gravacions a l’entrada de les cavitats es pot saber si hi ha molts exemplars i fins i tot les diferents espècies que hi habiten. Els ratpenats a més dels ultrasons que emeten per orientar-se també fan altres sons o crits socials per comunicar-se entre ells.
Entre les cavitats on s’ha instal·lat aquests aparells n’hi a dues de Canalda: la cova del Molinot i l’avenc Montserrat Ubach. En tots dos hi habita  el ratpenat, en la primera hi havia excrements que el delataven i en el segon es va poder gravar amb imatges el ratpenat de ferradura gran. Curiosament hi havia una colònia de femelles gestant. Aquesta espècie està amenaçada.

L’estudi dels ratpenats ens permetrà conèixer més bé aquest petits animals tan beneficiosos i saber amb més detall les espècies que habiten les nostre contrades.
El David recuperant la gravadora de la cova del Molinot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.