Entrades populars

dissabte, 27 d’abril de 2013

Cinc anys del soterrament de la línia elèctrica

Vista de Canalda abans de treure la línia elèctrica
Aspecte de Canalda sense la línia aèria
Finalment, l'any 2008 es va soterrar la línia elèctrica. Aquesta que feia catorze anys que era aèria i omplia de pals de formigó tot el nucli de Canalda es va substituir per una altra que passa colgada al costat dels camins. A més es va aprofitar per substituir el transformador que abans era visible dalt d’un pal a prop de l’escola, per un altre de més gran situat dins una caseta més amunt de can Front. Aquesta caseta es va recobrir de pedra.
Aquesta iniciativa ja es gestava des de feia anys. Quan es va renovar la xarxa d’aigua es van aprofitar les rases per posar-hi els tubs per on havien de passar els fils elèctrics.
Altres indrets de Canalda ja s’havien anticipat soterrant els cables. Primer va ser Cavallera que va colgar la línia i va fer tota la instal·lació de les gàbies de falcons soterrada. Després ho van fer les cases de Puig-arnau on des de fa anys frueixen de la comoditat de l’electricitat i de la bellesa del paisatge.
De colgar la línia de Canalda se n’ha fet càrrec la companyia Elèctrica de Guixés i s’ha pagat amb un ajut del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).
L’obra estava pressupostada en 112.896,59 euros. L’Elèctrica de Guixés va fer una oferta que rebaixava un 15% el cost projectat. Dels 95.932 euros que ha costat, el PUOSC en va aportar 89.379,84, l’Ajuntament d’Odèn 3.000 i l’Entitat de Canalda 3.552,16 euros.
A més cal sumar-hi l’elaboració del projecte i la direcció de l’obra que ha anat a càrrec de l’arquitecte Antoni Padullés. El cost de la direcció i del projecte ha estat de 7.817,38 €, dels quals el PUOSC en paga 6.253,90 i l’EMD de Canalda els 1.563,48 restants.
La millora visual és innegable i el canvi d'ubicació del transformador ha estat un encert tant perquè s'ha allunyat l'aparell de l'escola com perquè l'alta tensió no entra al nucli.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.