Entrades populars

dilluns, 3 de febrer de 2020

L’avenc Montserrat Ubach declarat "espai d'interès geològic de Catalunya"

Avenc Montserrat Ubach. Foto: Víctor Ferrer

Per seu interès, reproduïm la nota de premsa que ens han tramès la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn.

L’avenc Montserrat Ubach (Canalda, Odèn, El Solsonès) ha estat declarat per la Generalitat “Espai d’Interès Geològic de Catalunya” per la seva importància geològica, històrica i patrimonial.

És el primer geòtop que s’incorpora en l’“Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya” des de 2004 i el tercer del Solsonès, que ja comptava amb les famoses Discordances Progressives de Sant Llorenç de Morunys, descrites per Oriol Riba el 1973, i amb l’anticlinal d’Oliana, que comparteix amb l’Alt Urgell. Tots tres EIGC formen part del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès-Alt Urgell.

L'Inventari d'espais d'interès geològic de Catalunya (IEIGC) va néixer el 1999, i és una selecció dels millors llocs d'interès geològic del país que, en conjunt, testimonien l'evolució geològica del territori català i que cal preservar com a patrimoni geològic.

Amb els seus 202 metres de desnivell vertical, l’avenc Montserrat Ubach és el millor exemple de cavitat desenvolupada en la zona d'infiltració en conglomerats de Catalunya i un dels més rellevants en el món. Durant 15 anys va ser el rècord de profunditat subterrània del país i durant 20 anys el més fons del món dels avencs formats en terreny de conglomerat. Encara avui segueix figurant en els primers llocs d’aquest inventari internacional.

L’avenc va ser explorat per primera vegada el 1963 per l’espeleòloga Montserrat Ubach i Tarrés i els seus pares, Carme i Josep. Els espeleòlegs de les nou entitats excursionistes de Catalunya que van intervenir en el descens que va arribar al fons van decidir batejar-lo amb el nom de la seva companya i primera exploradora.

Per baixar l’avenc es necessiten coneixements espeleològics i material adequat. El públic general pot contemplar les seves boques des del camí Ral de Baix, que va de Cavallera a Canalda i conèixer com és per dins visitant el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, de Sant Llorenç de Morunys, on l’avenc té una exposició permanent amb explicacions divulgatives, vídeos i llibres.


Barcelona, 27 de gener de 2020


Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn
avenc@montserratubach.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.