Entrades populars

dilluns, 29 de maig del 2023

Eleccions municipals 2023. Canvi de tendència a Odèn

Mesa electoral d'Odèn a Cambrils

L’element més remarcable dels resultats electorals d’Odèn és el canvi de tendència. El partit hereu de CiU i Junts ha passat de ser el primer en nombre de regidors des del restabliment de la democràcia a ser la tercera força del consistori. Anem a veure els resultats una mica més en detall i comencem per la participació.

Resultats de les eleccions municipals d'Odèn

El nombre de votants ha baixat una mica més de quatre punts respecte als anteriors comicis, malgrat tot, ha estat de 83,7%, superior a la de la comarca (63,4%) i també millor que la de Catalunya.

El partit guanyador ha estat Odèn-Acord Municipal, vinculat a ERC, amb el 41,2% dels vots. Ha passat de ser la segona força en les eleccions del 2019 i a estar a l’oposició des de fa molts anys, a ser el partit guanyador per deu punts percentuals per sobre de Compromís per Odèn i per més de 14 punts per sobre de l'antic adversari polític, que s’ha presentat en aquests comicis amb el nom d’Ara Pacte Local. Malgrat tot ningú té majoria absoluta, amb tres regidors els guanyadors i dos regidors cadascuna de les altres dues forces, caldrà fer pactes per poder elegir alcalde i governar.

Els votants de Canalda tenien dues urnes, una era per escollir l’alcalde pedani i a l’altra es votava els regidors d’Odèn. Aquesta segona urna serveix per poder escollir els dos vocals que governaran Canalda els quatre anys vinents i que s’escullen a posteriori, els tria cada partit que es presenta a Odèn en funció dels resultats trets per cada un a Canalda.

Quant al president de l’EMD, no hi ha hagut sorpreses, només es presentava un candidat, el Jesús Alarcón, i només li calia un vot per ser escollit. De totes maneres n’ha tret més. Dels 43 possibles votants, 32 han dipositat el sobre a l’urna d’Odèn, el 74,42%, i 24 a l’urna de Canalda, el 55,81% de participació. El Jesús ha tret 15 vots, 6 en blanc i 3 de nuls. El número 15 coincideix tant en els vots que ha tret el Jesús com els que han votat Ara Pacte Local (Junts), seguit pels 6 de Compromís i 2 d’Odèn AM. Per tant, l’alcalde de Canalda i els dos vocals seran del mateix partit, de Junts.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.