Entrades populars

diumenge, 13 de setembre del 2015

El dipòsit públic d'aigua del nucli Canalda

Dipòsit de Canalda sobre cal Prat
Aquest final d'estiu L’EMD de Canalda restaura el dipòsit d'aigua del nucli. Ja fa anys que havia deixat de funcionar per les pèrdues que tenia i la xarxa d'aigua es proveïa directament de la canalització que porta aigua a Solsona. Algun estiu sec havia reduït molt l'aportació d'aigua i n'havia fet perillar l'abastiment.

La restauració consisteix en reparar totes les cantonades, les laterals i les superiors, tapar les esquerdes i recobrir l'interior amb una tela impermeable.

Un dels principals problemes que té l'aigua d'aquestes contrades és l'elevada aportació de calç que va taponant les conduccions. Per això s'ha optat per anul·lar el primer distribuïdor adossat al dipòsit, fer baixar l'aigua fins el segon amb una grossa canonada i des d'allà distribuir-la a cada casa com es venia fent des de fa molts anys.

El primer distribuïdor servia per derivar aigua cap al dipòsit dels camps del Baró. Ara aquesta bassa agafarà l'aigua directament d'una presa a mitja alçada del dipòsit. Té l'avantatge que mentre el dipòsit sigui ple no tindrà límit de proveïment però l'inconvenient que si el dipòsit és bastant buit, no li arribarà aigua.

Interior del dipòsit de Canalda
L'aigua és una necessitat i a pagès un recurs vital per fer créixer animals i plantes. Per això des de fa molt temps l'aigua es reparteix en parts iguals entre les cases. Per tal de fer-ho equitativament hi ha el distribuïdor -el podeu veure a la imatge- que mitjançant uns tubs posats a nivell i horitzontalment, envien la mateixa quantitat d'aigua a cada casa. Si ve escassa n'hi ha poca per cadascú i si en ve molta tothom en té més. Aquest distribuïdor es va fer en la darrera reforma de la canalització de l'aigua, l'any 2006. Anteriorment els tubs del distribuïdor eren verticals i algun espavilat n'havia llimat la boca perquè fos més baixa i recollís més aigua.

Però, quan i qui va fer el dipòsit i d’on ve l’aigua? Comencem per aquest darrer punt. L’aigua s’agafa d’una petita presa que hi ha a la riera de Canalda, a l’est de la roca de Canalda.

Antigament s’agafava de dues fonts que neixen a llevant del puig Sobirà, però una riuada es va emportar les canonades i s’optà per fer una presa una mica més avall i agafar l’aigua a cel obert.

L’any 1954 Solsona necessitava aigua per proveir una població creixent i va acordar fer-la baixar de Canalda. El 4 de juny d’aquell mateix any, aprovaven en un Ple extraordinari l’acord que havien arribat amb quatre propietaris de Canalda -Rdo. José Muntada Muntada (cal Costa), Ramon Ollé Guitart (cal Baró), Julián Corominas Vila (can Prat) i Ramon Solé Cuscullola (cal Tulleuda)-. En aquell Ple es va aprovar captar l’aigua per a Solsona, però deixar-ne 35.000 litres diaris a Canalda i construir un dipòsit proper al nucli per abastir “todas las casas del núcleo urbano de Canalda, incluyendo la denominadas “Can Prat” y “Casanova”. Aquest dipòsit i la conducció d’aigua fins el mateix se’n feia càrrec l’Ajuntament de Solsona.

Durant aquests seixanta anys el nucli de Canalda ha gaudit d’aquesta aigua però al mateix temps no ha estat exempt de polèmiques i conflictes com ho demostra la intervenció de l’Ajuntament d’Odèn que consta en l’acta del Ple del 17 de desembre de 1972: A petición de los vecinos de Canalda el ayuntamiento acuerda por unanimidad instalar una puerta y llave en la salida del depósito  de reserva. Repartir el agua a partes iguales a las 8 casas de Canalda que son “Prat, Baró, Costa, Regué, Tulleuda, Rectoría, Escuela, Can Front” mediante el repartidor que tiene el pueblo instalado” (...). Anys més tard, algú rebentà el cadenat que es va tornar a posar en diverses ocasions.

I acabem amb una curiositat. L’aigua de Canalda pertany a la Conca Hidrogràfica de l’Ebre i la major part es condueix a Solsona que forma part de les conques hidrogràfiques interiors. Això és un transvasament hidrogràfic en tota regla.

Distribuïdor de l'aigua. El dipòsit de l'esquerra reparteix
l'aigua que arriba de la canalització de Solsona i el de la
dreta, porta l'aigua d'una font que neix a prop del dipòsit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.