Entrades populars

dilluns, 10 de juny del 2024

A Odèn baixa la participació en les eleccions europees

Mesa de les eleccions europees al Centre de Natura d’Odèn a Cambrils
 

Diumenge 9 de juny de 2024 els electors d’Odèn van poder dipositar el seu vot a les eleccions del Parlament Europeu a l’urna situada al Centre de Natura d’Odèn a Cambrils. La dada més destacada dels resultats a Odèn va ser l’alta abstenció. Del 2019 al 2024 s’ha passat del 88% al 46% de participació. Quasi s’ha baixat a la meitat en percentatge de votants i per descomptat que l'abstenció va superar la participació. Si mirem el nombre de votants el 2019 van votar 207 i enguany 99; això sí que és menys de la meitat. Si ens quedem amb aquestes dues dades, certament que sorprenen, però si mirem l’històric de les darreres quatre eleccions europees, l’excepció va ser l’alta participació del 2019.


Si observem els resultats per partits, a Odèn ha guanyat clarament Junts (43 vots), seguit d’Esquerra (24), el PP (9), PSC (6) i VOX (5) amb variacions percentuals respecte a les anteriors eleccions que podeu veure a la taula. Les altres forces són residuals. Una curiositat sense cap importància, aquestes eleccions van votar 99 persones, si hagués votat una sola persona més, o sigui 100 votants, el nombre dels percentatges i el de votants hauria coincidit.

Resultats a Odèn de les eleccions al Parlament Europeu

Per acabar dues observacions: a Odèn té un especial mèrit votar perquè tothom s’ha de desplaçar en cotxe i alguns han de fer molts quilòmetres de carretera.

Cal afegir que el 2019 les eleccions europees van coincidir amb les municipals, el que explicaria l’alta participació. Si enguany aquestes eleccions s’haguessin fet el mateix dia que les autonòmiques potser hi hauria hagut més participació.