Entrades populars

dimarts, 9 d’abril del 2013

El llibre del GR-1, l'Històric. Un camí de Gran Recorregut


GR significa sender de gran recorregut. El GR és un camí senyalitzat amb marques de pintura blanca i vermella de més de 50 quilòmetres. Avui dia se'n troben per gran part del món. A Catalunya es van començar a senyalitzar els anys 70 del segle XX i ja n'hi ha més de 30.
El GR-1 comença al costat de les ruïnes d'Empúries, a la Costa Brava, arriba fins el Pont de Muntanyana i continua cap a terres aragoneses. Tot resseguint les terres prepirinenques, passa per Banyoles, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Sant Pere de Graudescales, el congost de Mont-rebei... i per Canalda.

Toni Strubell Trueta amb dos dels au-
tors de la Guia el dia de la presentació
El tram que va de coll de Jou a Odèn el va netejar i senyalitzar la Comissió Cultural Canalda 1100 anys, l'any 2004 per fer-hi la caminada popular de Canalda tot recuperant l'antic camí ral. Justament en aquest tram hi coincideixen dos GR: l’1, l’Històric i el 107 o dels Bons Homes.

Els 403,5 km del recorregut estan dividits en 25 trams, entre 11 i 24 km cadascun. Els trams número 16 i 17 són els que transiten per Canalda. El primer d’aquests va des de Sant Llorenç de Morunys a Cavallera amb un recorregut de 13,4 km i el segon de Cavallera a Cambrils, de 14,6 km.

El llibre que descriu el camí està escrit per Jordi Embodas, Josep M. Jerez i Josep Jordana i es va presentar al local del Centre de Natura d’Odèn, el diumenge 10 de febrer de 2008. La presentació va anar a càrrec de dos dels autors, i de Toni Strubell, destacat promotor i impulsor d’aquest camí de Gran Recorregut que l’ha fet fins al País Basc i n’ha publicat alguns articles a la revista Presència.
La guia que s’ha editat conté mapes i la descripció del tram català que, com hem dit, va des de Sant Martí d'Empúries fins al Pont de Muntanyana.
Si voleu informació actualitzada dels GRs que creuen Catalunya podeu clicar al web de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.