Entrades populars

dilluns, 1 de maig del 2017

L’EMD de Canalda expulsa la Comissió Canalda 1100 anys del local social

L’escola està situada a l’esquerra de la imatge, a primer terme

El passat 23 de març d’enguany la Comissió de Canalda 1100 anys, va rebre un burofax signat pel Valentí Garrigasait, president de l’EMD, on comunicava a la Comissió que no es renovarà el contracte de cessió entre l’EMD de Canalda i la Comissió Cultural de Canalda de l’ús compartit de la classe de l’estudi i la saleta de pas (...) i a més hi afegia durant la primera quinzena de maig del 2017, s’ha de desallotjar la sala i la saleta de pas de les seves pertinences i lliurar les claus (...)

Aquest acord va ser pres per unanimitat dels tres membres del Ple de l’EMD, el Valentí de Puig-arnau, el Florenci d’Encies i l’Stania del Zoo del Pirineu.

L’associació cultural es va crear fa quasi disset anys, és una agrupació sense ànim de lucre i des de l'inici utilitza l'escola tant per fer activitats (festes majors, caminades, jornades, conferències...) com per guardar el nombrós material que s’ha anat acumulant al llarg dels anys  (taules, cadires, carpes, focus...)

Part del material que es guarda a l’Estudi
Durant aquests anys l’associació ha millorat l'espai pagant finestres, persianes, ampits... A més, fa el manteniment i la neteja de l’Escola. També ha estat un espai obert a tothom que ho ha demanat: els escoltes de Solsona en diverses ocasions, el centre excursionista, dinars, exposicions, simposi de conglomerats...

Des que l'exalcalde d’Odèn va proposar que el Valentí fos l'alcalde pedani de Canalda, després de diversos intents fracassats amb d'altres persones, la relació amb la Comissió s'ha anat deteriorant sense que en sapiguem les causes, fins al punt que l'EMD darrerament no ha col·laborat amb la caminada i, ara, expulsa l’associació del local social.

No ens imaginem, per exemple, que l'Ajuntament de Barcelona fes fora del local el Centre Excursionista de Catalunya o l'Orfeó Nova Solsona o altres entitats haguessin de marxar del Casal perquè els fa fora l'Ajuntament solsoní.

Hem intentat parlar amb l’EMD per saber els motius d’aquesta decisió —ho hem demanat per mail i sol·licitat una reunió amb una instància— i no hem rebut cap resposta.

El passat trenta d’abril es va reunir la Junta de la Comissió i entre altres acords va aprovar:

1.- REPROVAR la decisió de l’EMD de Canalda per unilateral, injusta i arbitrària, en relació a la no renovació del contracte d’ús compartit de l‘escola.

2.- LAMENTAR la manera de comunicar-ho a la Comissió sense haver parlat en cap moment amb els membres de la Junta, ni respòs el mail en que es demanaven els motius ni la instància en què es sol·licitava una reunió.

3.- COMUNICAR als socis aquesta decisió a través de tots els mitjans possibles, inclosa l’assemblea extraordinària, EXPLICAR als organismes locals aquesta arbitrarietat i SUSPENDRE l’organització d’activitats públiques de l’associació durant un any atesa la dificultat de tirar-les endavant sense el local públic.

El 2016 la Comissió va refer el pont sobre la riera
 de Canalda després dels aiguats del novembre del 2015

La decisió va ser presa per unanimitat dels cinc membres de la Junta, Ramon de la Borda, Pere de can Prat, Claustre del Refugi d’Urdoll, Rosita de cal Tulleuda i Marcel de can Front.
De ben segur que la manca de local condicionarà la continuïtat de les activitats d'aquesta associació i en especial la caminada.
4 comentaris:

 1. Vinc sovint de vacances per aquesta zona i juntament amb la meva dóna i fill hem participat en moltes de les caminades populars que heu fet. Sou de les poquíssimes entitats de la zona que feu alguna cosa perquè gent de fora (com nosaltres que som de Barcelona) conegui una miqueta aquest trosset de país. Ho sento molt i voldria fer alguna cosa per seguir gaudint de les vostres activitats. Heu provat de trobar algun local a la Coma o a Sant Llorenç-El Port del Comte, potser els respectius ajuntaments us podrien ajudar o també podríeu compartir local amb altres entitats culturals de la mateixa zona. Una altra sortida podria ser sol·licitar una ajuda econòmica als socis per llogar alguna cosa, no és cap barbaritat(per exemple,jo mateix ho vaig estar mirant per mi, i la urbanització del Port del Comte podria ser un lloc accessible per buscar alguna cosa). Ja direu alguna cosa

  ResponElimina
  Respostes
  1. El local és un problema però també ho és la implicació del govern del poble. Ara pensem més en el que hem fet, compartit i fruït que no pas en el què farem. Bones vacances.

   Elimina
 2. Hi ha quelcom de nou sobre la actuació del vostre col.lectiu.Anireu fent caminades o altres actes ?

  ResponElimina
  Respostes
  1. De moment anem fent algunes activitats que impliquen poca gent i en les que es pot prescindir d'alguns recursos, com la plantada de l'indicador al cim del puig Sobirà o la festa de la tòfona. Les caminades, mentre no disposem d'un local o un magatzem on puguem concentrar i preparar l'activitat, no es faran.

   Elimina

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.