Entrades populars

dilluns, 13 de maig del 2024

2024, eleccions precipitades

Mesa de les eleccions al Parlament de 2024

Un any abans del que marca el calendari electoral es van convocar les eleccions al Parlament de Catalunya de manera precipitada sense que els partits tinguessin temps de reorganitzar-se, refundar-se o fundar-se, però justament ERC, el partit que les convocava, és un dels partits més perjudicats, també a Odèn. Anem a veure els resultats.

Si a les eleccions de fa tres anys es va atribuir la baixada de participació a la COVID, aquest any es pot atribuir a la pèrdua de població. El cens ha perdut 14 votants i hi ha hagut 13 vots menys que el 2021. Si s’ha perdut més població que votants semblaria que la participació hauria de ser lleugerament superior, però, en canvi, l’abstenció ha augmentat quasi dos punts percentuals (1,88%). Coses de les matemàtiques!

Dels 129 vots emesos, cinc va ser en blanc (només un a les eleccions de 2021) i un altre nul. Els tres partits que més vots han obtingut han estat Junts (50%), ERC (17,2%) i Aliança Catalana (13,3%). Junts ha augmentat, ERC ha baixat i AC ha irromput amb força; probablement haurà replegat algun vot dels 30 del PDeCAT que no s’ha presentat. De la resta de partits ens ha cridat l’atenció l’augment de dos partits d’obediència espanyola: el PP que ha passat de 6 a 8 vots i el xenòfob VOX que l’han votat 4 persones. Tres apunts més per acabar de comentar els resultats: la desaparició de Ciutadans, també a Odèn; la gran baixada de la CUP, d’onze a tres vots, i el PSC-PSOE que ha guanyat a Catalunya i, en canvi, ha quedat cinquè a Odèn.

I unes darreres observacions. A Odèn han guanyat clarament els partits d’obediència Catalana, el 86%, davant dels partits d’obediència espanyola que són el 14%, el que palesa una vegada més el comportament electoral diferent de la muntanya respecte de les grans aglomeracions urbanes. I per acabar crida l’atenció el gran augment dels partits racistes i excloents, una de cada sis persones han votat Aliança catalana o Vox.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.