Entrades populars

divendres, 3 de desembre del 2021

El Ramon de Cavallera ens ha deixat

El dimecres dia 1 de desembre el Ramon va anar a la Borda de bon matí, com feia tot sovint. A mig matí no havia retornat a casa i van saltar totes les alarmes. Va començar la recerca per la Borda, Canalda... A migdia van trobar el cotxe al Soler d’Odèn i poc després el seu cos a prop. S’havia mort.

El Ramon Pujantell Solà se’l coneixia amb el sobrenom de la casa on va néixer, Cavallera, una casa a ponent del nucli de Canalda. Canalda ha estat la seva vida. Del Ramon en destacaríem tres aspectes: la bonhomia, l’altruisme i el seu saber. Era una persona conciliadora que defugia les tensions, que tenia bones paraules per tothom. Sempre estava disposat a ajudar i a col·laborar: a la caminada popular de Sant Llorenç i la de Canalda, a collir trumfos al Montnou o a netejar el cementiri o els camins.


Com tanta gent de muntanya no va allargar gaire el seu pas per l’escola i de molt jove ja va començar a treballar, malgrat tot era un pagès savi. Si volíem saber el nom d’algun indret, el nom de les plantes i les seves propietats, els antics camins o els límits de les propietats, històries recents de Canalda, tots recorríem al Ramon. Moltes de les coses que sabem dels peus del puig Sobirà ens ho ha ensenyat ell.

Encara no ens hem fet a la idea del seu traspàs, encara és el president de la Comissió Cultural Canalda 1100 Anys i l’ànima de les caminades. No necessitava ni GPS ni mapes.

El Ramon ens ha deixat i s’ha endut per sempre molts coneixements de Canalda.

El trobarem a faltar. Descansi en pau!





2 comentaris:

  1. Era una persona que es feia estimar. El trobarem a faltar.

    ResponElimina
  2. En Ramon, un home de la terra, i servidor sempre dels altres. Amb tristesa per ràpid decés.

    ResponElimina

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.