Entrades populars

dimarts, 16 de novembre del 2021

Dones de fum i aigua


Les dones de fum i aigua viuen vora els rius, les fonts i les cascades. N’hi ha que es casen amb humans i tenen una vida absolutament normal, com si no tinguessin cap mena de poder o poguessin fer coses excepcionals. En cap cas però, una dona d’aigua permetrà que li qüestionis la seva singularitat. Quan això passa, van mal dades. Amb aquestes paraules es presenta el vídeo de: CANALDA, DONES DE FUM I AIGUA. Aquest és el segon capítol d’una dotzena de curts de la sèrie PATRIMONI DE LLEGENDA gravats per Quedem a les 7, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El 16 d’octubre es va presentar a la Fira Mediterrània de Manresa aquest conjunt de vídeos amb llegendes de tot Catalunya, des del Pirineu a les terres de l’Ebre. La presentació es féu al Casino i va anar a càrrec de les dues autores a banda i banda de la càmera: l’actriu Jordina Biosca i Núria Repiso.

Les dones de fum i aigua són un conjunt de llegendes recollides en el llibre, mig inèdit, de mossèn Jaume Sarri. El vídeo en té dues, a la primera hi ha dues dones, mare i filla, que viuen a Canalda, una serà enterrada a Canalda, al curiós cementiri parcel·lat de Sant Julià i l’altra es casarà amb l’hereu del Call, d’aquesta manera enllaça la llegenda de Cal Reguer de Canalda amb la del Call d’Odèn. Els noms posats a les protagonistes serveixen per acabar de lligar amb el patrimoni de la contrada.

El vídeo també té alguns apunts històrics i geològics explicats per Marcel Camps i Jaume Balagué. Imatges gravades amb dron ens mostren uns paisatges espectaculars a vegades entelats per la boira com si es tractés de fum i aigua. El podeu veure en aquest enllaç o al vídeo següent:



Aquí, també podeu veure el vídeo promocional que ens explica alguna cosa més del cementiri.




1 comentari:

  1. Des de Sabadell us dic que "Dones de fum i aigua" és un vídeo preciós. Pel guió, per la narració, per les imatges tan boniques i perquè recupera el nostre bagatge cultural i l'esplèndida geologia. Enhorabona a tots els qui ho heu fet possible.

    ResponElimina

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.