Entrades populars

dimarts, 13 de setembre del 2022

Creueta de Canalda. Un nou element patrimonial

Marcel Camps Solé a la Creueta de Canalda

Temps era temps que a la serra de Canalda hi havia una creueta de ferro situada sobre un petit capitell que a la vegada estava damunt una columna cilíndrica. Per la guerra es va treure aquell ferro i temps després la pedra. Només en restava el topònim, el record i unes petites restes a terra.

La Comissió Canalda 1100 anys es va proposar restituir aquell element i reconvertir-lo en un objectiu de les passejades a Canalda. No es podia posar al mateix lloc, ja que la proximitat d’un dipòsit d’aigua el feia poc visible. Es va escollir una nova ubicació pocs metres més amunt, en la cruïlla de camins de la pista que puja a la Casanova i el camí Ral de Baix.


L’obra es va encarregar a l’artista barceloní d’arrels solsonines, Marcel Camps Solé (1973). El Marcel es va formar a l’escola d’Arts i Oficis de la Llotja i va formar part de l’equip tècnic de l’escultor Jaume Plensa. En les seves escultures utilitza el ferro i la fusta, tot i que també ha utilitzat la resina. Ha fet exposicions individuals per diverses ciutats dels Països Catalans i col·lectives per Europa. Té obres a l’espai públic com a Mataró i Sant Just Desvern.

La Creueta té una base circular de poc més de metre i mig de diàmetre que a més de suport serveix de banc per seure. A sobre hi ha un antic corró cilíndric de pedra sorrenca, gres, de 38 cm d’amplada i 105 d’alçada. I superposada la creu. Damunt una columna de ferro de poc més d’un metre s’hi alça una creu desconstruïda de ferro massís. Inicialment, l’artista va donar una lleugera curvatura als braços imitant el vol pausat dels voltors i altres rapinyaires a la roca de Canalda. Els ferros soldats, desencaixats, emulen la roca de Canalda, les irregularitats de la dreta paret de roca. Segons el punt de vista, des d’on la mirem, apareix retallada al cel sobresortint del llom de la carena o s’integra enmig dels barrancs i roques de la muntanya.

La Creueta de Canalda
La construcció ha anat a càrrec de voluntaris veïns i amics de Canalda, a més del mateix autor. També s’ha d’agrair la col·laboració de Manteniment del Solsonès pel ferro de la base, Jordi Vilar amb el material de construcció i Carles Navarro per la pintura. Aquest element, situat a 1.216 metres d’altitud és un nou incentiu per passejar per l’entorn de Canalda i seure i fruir del paisatge des de la bancada de la Creueta.



La Base de corten i formigó



El corró cilíndric




La primera versió de la creu, més alta que la definitiva





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari es publicarà properament. Gràcies.