Entrades populars

dimecres, 24 de febrer del 2016

Inauguració del Projecte de recerca Biospeleòlogica a Canalda

Ponència de Floren Fadrique sobre la fauna cavernícola
El passat dissabte 20 de febrer es va fer la sortida inaugural del projecte Francesc Español de recerca biospeleològica a l’Alt Solsonès. El punt de trobada fou a l’Estudi de Canalda a les nou del matí, de seguida es començà amb la presentació de l’acte i els agraïments, primer per part de la Montserrat Ubach i després per Hilari Moreno, president de la Federació Catalana d’Espeleologia. La ponència va anar a càrrec de Floren Fadrique, president de l’Associació Catalana de Biospeleologia que va explicar les característiques de la fauna cavernícola, les condicions de l’hàbitat, a quins llocs es pot trobar, les cavitats de l’alt Solsonès on era possible que n’hi hagués, així com la tècnica i els aparells per recollir mostres. Aquesta primera part acabà amb el repartiment als assistents d’un kit amb material per a la recol·lecció d’animalons.


La segona era pràctica, un grupet es dirigí a l’avenc Montserrat Ubach per intentar trobar algun invertebrat cavernícola i la resta se’n va anar a l’avenc del Xato, a Cambrils, on fa més de 50 anys es va trobar una espècie desconeguda que es batejà com a Geotrechus ubachi. L’experiència subterrània acabà a la cova de les Encantades. De nou tots els espeleòlegs i acompanyants es van tornar a reunir a Cambrils al voltant d’una taula per fer un bon dinar.



Avenc Montserrat Ubach

Entrada de l'avenc del Xato

Interior de les Encantades

El Jordi Camprodon aspirant un petit invertebrat

divendres, 12 de febrer del 2016

Receptes senzilles amb tòfona






100 entrades. Entrada 100

Aquesta és l'entrada cent. Durant poc més de tres anys hem anat posant informació de Canalda, trenta-vuit mesos que representen dues entrades i mitja per més. Des de fa deu anys que la informació arribava als veïns i als amics de Canalda a través del full informatiu però des del desembre del 2012 vam creure convenient oferir també els articles a través d'un bloc que a més té l'avantatge i la possibilitat d'incorporar arxius sonors i visuals.

Però fem una mica d'estadística dels lectors d'aquest bloc. Aquests tres anys hem tingut 16.670 visites que representa una mitjana diària de poc més de 14 visites. Si mirem l'època de més activitat va ser el setembre de 2014 amb més de 1.500 visites, en motiu de la caminada. La notícia més clicada va ser "Caminada biennal de Canalda: Odèn, entre comunals i masos aïllats"

És curiós de veure la procedència dels nostres lectors, evidentment la majoria són d'Espanya -google no distingeix Catalunya de la resta- seguit d'EUA amb 763 visites i Rússia 418. Segurament no escapem al control dels robots de les grans potències. També ens han visitat Alemanya (231), França (150), Regne Unit (85), Ucraïna (52), Colòmbia (50), Romania (50), Irlanda (34),... i molts d'altres.

Podríem fer un resum de la tipologia dels articles però és molt millor que us hi perdeu vosaltres i fruïu de la música, els textos, les imatges i els vídeos.


dijous, 11 de febrer del 2016


El passat dissabte 6 de febrer es va celebrar la Primera jornada gastronòmica de tòfona negra de Canalda. L’acte va constar d’una visita a una plantació d’alzines tofoneres i d’un dinar amb tastet de plats amb tòfona de Canalda.
A la visita, a un quilòmetre del nucli de Canalda, a més de veure una plantació recent d’alzines tofoneres, vam poder veure i collir tòfones d’algunes alzines centenàries. El Jose Pérez, propietari de la plantació i entusiasta del conreu i la recol·lecta d’aquest fong ens va donar detalls de les seves característiques i propietats.
Vam poder veure com els gossos localitzaven les tòfones i com es cullen. També quines accions es poden fer per millorar-ne la producció.
Al dinar vam poder degustar platets enriquits amb la tófona d’hivern: torradetes amb mel tofonada, maionesa de tòfona, paté, ous ferrats i truita d’ous tofonats.
D’aquesta primera edició no se n’ha fet propaganda perquè volia ser una prova per veure el funcionament i la resposta de la gent. No es descarta que en propers anys la convocatòria sigui pública i oberta.