El
passat dissabte 25 de febrer vam celebrar la Segona jornada
gastronòmica de tòfona negra de Canalda. L’acte va constar de dues parts:
collida de tòfones i dinar amb tastet de plats amb tòfona de Canalda.
A un
quilòmetre del nucli de Canalda, vam veure una plantació recent d’alzines
tofoneres al costat d’algunes de centenàries. El Josep Pérez, propietari de la
plantació i entusiasta del conreu i la recol·lecta d’aquest fong ens va donar
detalls de les seves característiques i propietats. Vam poder veure com els
gossos localitzaven les tòfones i com es cullen. També quines accions es poden
fer per millorar-ne la producció.
Al
dinar vam poder degustar platets enriquits amb tòfona d’hivern: torradetes amb
mel tofonada, maionesa de tòfona, paté i truita d’ous tofonats. Plats senzills
on la tòfona n’era la protagonista indiscutible.
Les
males condicions meteorològiques de l’any passat han fet que hi hagués una migrada
collita de tòfones per això es va haver de restringir el nombre de participants.
Esperem que en properes edicions hi hagin tòfones suficients per fer unes jornada
oberta a tothom.
|
Situats al voltant d'una alzina tofonera, contemplant els gossos com fan la feina |
|
El Josep extreu una tòfona |
|
Degustant plats amb tòfona negra de Canalda |
|
Torradetes amb paté i tòfona laminada |
|
Truita de patates d'ous tofonats amb tòfona laminada |