Entrades populars

divendres, 22 de desembre del 2017

Eleccions 21/12 2017

El passat dijous 21 de desembre es van fer les eleccions a la Generalitat de Catalunya convocades de manera anòmala pel govern central. La participació a Odèn ha estat del 84,3%, una participació històrica i superior als anteriors comicis. En els darrers del 2015, que també va ser molt alta, va ser del 81,2%. En aquests dos anys, el cens ha crescut en cinc persones (223) i els votants han augmentat en onze més. De les 188 persones que han anat a votar, tres ho han fet en blanc.



Quant als resultats, a Odèn ha guanyat claríssimament Junts per Catalunya (89 vots). Als anteriors comicis es van presentar en coalició amb Esquerra que ara ha tret 62 vots, configurant-se com a segona força al municipi. La suma dels dos partits suma 151, dos més que a l'any 2015. La comparació dels percentatges és de 80,32% el 2017 enfront dels 84,66% anterior.  Segurament aquesta pèrdua de percentatge ens indica que els nous votants han donat la seva confiança a la força unionista de Ciutadans que s'ha configurat com a tercera força. Aquest partit ha passat de 5 vots a 15. No sé si és aventurat dir que també ha recollit els vots d'Unió que a les passades eleccions van treure 4 vots i que ara, al presentar-se amb el PSC no han votat els socialistes. La resta de partits, que ja partien d'un baix percentatge, han tingut un discret augment d'un o dos vots.

Si agrupem els partits, els republicans han obtingut el 85,4% (JxC, ERC, CUP) enfront del 13,5% dels monàrquics del bloc del 155 (C's, PP, PSC-U).

Mesa electoral a Centre de Natura d'Odèn a Cambrils

Solsona refà la captació d'aigua de Fonts Caldes


Fonts Caldes a la riera de Canalda. Foto: Arxiu Kanavita
Segons informa Nació Digital Solsona, aquests dies l’Ajuntament de Solsona ha iniciat els treballs per optimitzar i adequar la instal·lació de la captació d’aigua de Fonts Caldes, situada a Canalda, en el tram d’impulsió fins al dipòsit de La Salada, a Lladurs. Es tracta de l’obra de més envergadura en la xarxa d’abastament de la ciutat que s’hagi realitzat els darrers anys. Construïda fa 40 anys, aquesta infraestructura es veu afectada per importants pèrdues d’aigua i uns costos de consum elèctric elevats per la ineficiència del sistema de bombament, basat en tres esglaons.

La canonada actual, de 2.180 metres, es troba en molt mal estat, en alguns trams amb el tub originari i en altres, amb tubs de polietilè reposats, i presenta avaries constants, amb la dificultat afegida de l’accés, ja que el traçat discorre per una zona forestal. L’obra de renovació integral del sistema, projectada per l’enginyer tècnic d’Obres Públiques Jordi Ruiz, consisteix a instal·lar una única bomba per transportar l’aigua des de la captació fins al dipòsit, situat 300 metres més amunt, sense estacions intermèdies i una nova canonada de fundició, que seguirà el mateix traçat existent. D’aquesta manera, se’n millorarà la seva eficiència i se n’evitaran les múltiples avaries en la conducció.

Aquests treballs tenen un import de 240.213 euros i són executats per l’empresa Ribalta i Fills. És previst que finalitzin el mes de febrer. Aquesta obra era una de les més rellevants que s’incloïen en el Pla director d’abastament d’aigua potable de Solsona, del 2003. Amb un cabal de concessió de 41,65 m3/h, la captació de Fonts Caldes és la segona més important per al municipi.

Aquesta obra és una de les de més envergadura que s’han dut a terme els darrers anys a la xarxa d’abastament d’aigua. L’anterior va ser el 2011, quan es va construir una nova línia de reforç des del distribuïdor de la ribera fins a la urbanització de Cal Llarg.


Fonts Caldes a la riera de Canalda. Foto: Arxiu Kanavita
Fonts Caldes es troba al sud del territori de Canalda, sota Soldevila, on s'ajunten la riera de Canalda amb el torrent de Junyent. Aquesta és una de les dues surgències de Canalda que van a Solsona.





divendres, 15 de desembre del 2017

Bon Nadal i feliç 2018


La Comissió Cultural Canalda 1100 anys us desitja unes bones festes i un millor any 2018.

La felicitació d'enguany l'ha feta el Bernat Camps. Sobre un tió, símbol del Nadal català, hi ha el llaç groc per reclamar la llibertat dels presos polítics, acompanyat de la dita catalana "Per Nadal, cada ovella al seu corral". La frase s'ha posat entre claudàtors simbolitzant el corral. I fora del "corral" les cinc lletres de "Nadal" que ens recorden els quatre consellers i el president exiliats. El 2017 entre reixes, vol simbolitzar els quatre presos polítics que encara resten a la presó.

dimarts, 24 d’octubre del 2017

Decés de Núria Riba Orrit

El passat divendres 20 d'octubre va morir la Núria Riba de la casa Encies als 89 anys d'edat. Va ser enterrada a Canalda el dissabte dia 21 després de fer la cerimònia religiosa a les quatre de la tarda a Solsona.

La Núria era originària del Montnou. El 1949 es va casar amb en Joan Serra i van anar a viure a l'Algassa. Als anys seixanta es van traslladar a la propera casa d'Encies Altes, masoveria que havia quedat lliure, on va viure la resta de la seva vida. Des del bloc Kanavita donem el condol a la família Serra Riba.

dimecres, 4 d’octubre del 2017

Resultats del referèndum a Odèn

Referèndum 2017 per l'autodeterminació

Nervis, il·lusió, por, indignació, ràbia... una barreja de sentiments en una jornada de votacions estranya. Odèn, el passat 1 d'octubre va votar per la llibertat de Catalunya. A les cinc del matí es començava a concentrar gent davant del Centre de Natura d'Odèn, a l'Ajuntament del municipi. A dins hi van passar la nit dues persones per evitar que precintessin el local.

A les vuit del matí va arribar l'urna envoltada d'expectació i aplaudiments. Sí, urna, paperetes, sobres, i a partir de les nou, votants. Amb la mesa constituïda van començar les votacions. Poca estona després començaven els problemes amb el cens universal. Tot estava sàviament previst, es va continuar amb el cens municipal en paper. Unes hores més tard tornava a funcionar el programa informàtic, el que va permetre que la gent de fora poguessin votar sense problemes i quedessin registrats els que ja ho havien fet.

A Odèn van votar  143 persones de les 223 amb dret a vot, que representa el 64,1%. També ho van fer 92 persones vingudes de fora, de Solsona, Oliana, Seròs... i fins hi tot es van acostar dos residents andorrans que al no estar al cens no van poder votar. D'aquests 235 vots, el 96,6% ho van fer afirmativament, el no va quedar per sota l'1 % i els vots en blanc van ser el 2,6%.

Malgrat les amenaces i les notícies desagradables que arribaven, la gent va anar a votar i ho va fer majoritàriament pel sí.
Tractors aparcats a la rampa de l'Ajuntament per evitar l'accés motoritzat de brètols

dimarts, 26 de setembre del 2017

Festa Major 2017

Hem encetat el matí de diumenge 24 de setembre amb el poble empaperat de cartells de "Votem, per ser lliures". A l'Estudi, el Pepito d'Encies feinejava preparant les taules i l'aperitiu. A les dotze del migdia començava la missa. El capellà, en el sermó, ens ha advertit que no parlaria de referèndum ni de democràcia perquè estava prohibit, però també ens ha dit que "El dia 1 anem allà a fer allò que ja sabem". També ha afirmat "Des de la meva fe, no hi ha dret que un poble pugui sotmetre a un altre. Podem estar sotmesos però el que no pot ser que siguem submisos, amb respecte i caritat. I encara ha afegit, "No vull imposar cap criteri meu però no és de cristià ser submís". Al final de la cerimònia s'ha cantat el cant dels goigs.

A la sortida, com a novetat d'enguany, hi havia priors en comptes de priores: el Juan, masover de cal Tulleuda i el Diego de cal Masover de cal Costa. Mentre repartien els ramets de flors, el Ramon Pujol, l'acordionista de la Clua, amb un acordió cromàtic animava la sortida amb música lleugera.

A l'Estudi ens esperaven el Pepito i la Roser amb un  copiós aperitiu. El Ramon Pujol acompanyava el pica-pica amb la seva música. I aquí s'acabaven les activitats de la Festa Major oficial. Un grup de 35 persones s'han trobat a dinar a Cambrils per acabar de celebrar la festa. 

Aquest any la festa major ha sigut més pobra, sense activitats festives -ball i botifarrada, dinar de festa major, joc de bitlles-. La missa no semblava de festa major, sense músics es veia deslluïda  i ha estat difícil entonar el cant dels goigs. Recordem que durant els setze darrers anys la Comissió Cultural Canalda 1100 anys ha organitzat les festes i, en canvi, aquest any se n'ha fet càrrec l'Entitat Municipal Descentralitzada de Canalda (EMD). Des que els responsables actuals de l'EMD de Canalda van decidir fer fora l'associació Canalda 1100 anys del local de l'Estudi i l'obligà a treure tot el material de les festes, l'associació cultural va acordar no organitzar la Festa Major del 2017.












dilluns, 25 de setembre del 2017

Marató per la Democràcia a Canalda


Boca de la finestra superior de l'avenc 
Montserrat Ubach amb l'estelada
El passat diumenge 24 de setembre, dia de Festa Major, Canalda es va sumar a la Marató per la Democràcia convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Mentre es penjaven cartells al nucli de Canalda amb el lema "Votem per ser lliures. 1/10/2017 Referèndum" i "Democràcia", uns escaladors es despenjaven pel cingle de l'avenc Montserrat Ubach i desplegaven una gran estelada que ha quedat instal·lada sobre la finestra superior de l'avenc. Canalda se sumava així a la multitud d'actes organitzats per un gran nombre d'associacions que s'han fet arreu de Catalunya aquest diumenge a favor del referèndum, la llibertat d'expressió, la democràcia, la dignitat i la llibertat.

Avenc Montserrat Ubach amb l'estelada

Sant Julià de Canalda i l'encartellada pel referèndum



dimarts, 1 d’agost del 2017

Inauguració de la Ruta geològica de l'avenc Montserrat Ubach

El geòleg Josep maria Mata explicant el doble

encavalcament del puig Sobirà

El diumenge passat, trenta de juliol, es va fer la inauguració de la ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la presentació del llibre que la descriu. A les deu del matí quasi una cinquantena de persones començaven l’ascensió al peu de la Roca de Canalda des de l’església de Sant Julià.

Continuaven el recorregut pel peu de la Roca, per sota les coves dels Moros, dins d’espluga Malera, davant ca l’Andreu i ca la Rita. L’itinerari és similar al de la Roca de Canalda amb la diferència significativa que la tornada es fa per camí ral de Baix, en comptes del camí ral de Dalt, senyalitzat actualment com a GR 1.

Espluga Malera
Al llarg de recorregut es van fer algunes parades on els geòlegs Josep Maria Mata i Laura Moreno, i la Montserrat Ubach van anar explicant algunes de les característiques geològiques i alguna anècdota del lloc. A l’espluga de ca la Rita ens esperava el Pere Corominas i el Juan de cal Tulleuda amb begudes i un bon pica-pica. A l’ombra de la font d’aquesta gran balma es va fer un senzill homenatge-record al Jordi Lloret, traspassat el 18 de març d’enguany, coautor de la ruta i llibre de l’avenc Montserrat Ubach. També es va aprofitar per presentar i posar a la venda el llibre de l’itinerari.

Pica-pica a ca la Rita
A partir d’aquí es va continuar cap al Planellot, el tossal de l’Anella i es va arribar al mirador de l’avenc Montserrat Ubach per visualitzar la finestra superior i l’entorn de la cavitat. Aquest diumenge va ser molt calorós i la tornada cap a Canalda va ser una mica feixuga.


Més de cinquanta persones ens vam aplegar a dinar a Sant Llorenç, a més dels caminaires i col·laboradors s’hi van afegir un grup d’espeleòlegs que al matí van anar a recollir mostres d’invertebrats a l’avenc del Bages i al Jouet. 

A la tarda es va fer la inauguració de l’exposició permanent de l’avenc Montserrat Ubach al Museu de Sant Llorenç. Aquest programa una mica ajustat va fer que es comencés l’activitat amb una mica de retard sobre l’horari programat. Després d’una breu intervenció del president del museu, Josep Amills, de la Montserrat Ubach i del geòleg Josep Maria Mata, es van projectar dos vídeos relacionats amb l’avenc.

La geòloga Laura Moreno explicant la formació de la Roca de Canalda

Presentació del llibre de la ruta te l'avenc Montserrat Ubach per la Montserrat Ubach,
coautora de l'obra

Tossal de l'Anella

Inauguració de l'exposició permanent sobre l'avenc Montserrat Ubach
al Museu de Sant Llorenç de Morunys
Inauguració de l'exposició permanent sobre l'avenc Montserrat Ubach
al Museu de Sant Llorenç de Morunys

Exposició permanent sobre l'avenc Montserrat Ubach

Llibre de la Ruta de l'avenc Montserrat Ubach


dissabte, 22 de juliol del 2017

Ruta geològica de l'avenc Montserrat Ubach

Ens plau convidar-vos a la inauguració de la Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach que tindrà lloc el pròxim diumenge 30 de juliol a Canalda (Odèn, el Solsonès). També al petit homenatge que farem al company Jordi Lloret i Prieto, principal impulsor d’aquest projecte i que ens va deixar el passat 18 de març.

Sereu benvinguts.


Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn.

Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys.



La Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn, amb el suport de la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys, ha programat aquestes activitats en homenatge, record i comiat a JORDI LLORET.





dimarts, 30 de maig del 2017

La Comissió Canalda 1100 anys deixa l’Estudi de Canalda

La sala de l'Estudi de Canalda

La sala de l'Estudi poc abans de buidar-la

El passat 27 de maig un grup de voluntaris va dedicar el matí de dissabte a traslladar i repartir per unes quantes cases del poble el nombrós material de l‘associació. No va ser fàcil perquè el volum del mobiliari i estris feia difícil poder-lo col·locar en cases particulars. Es va fer un exhaustiu inventari i es va anotar el lloc on es dipositava.

Fem un repàs de les darreres setmanes fins a arribar al trasllat del material.
El local s’havia de deixar el 15 de maig, dos dies abans es va fer una assemblea extraordinària amb la intenció de buidar el local. El president de l’associació va informar que havia parlat amb un vocal de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Canalda el qual li havia comunicat que esperéssim a buidar, que faríem una reunió conjunta per parlar-ne.
El president de l’entitat municipal va convocar de manera informal al president i només dos vocals de l’associació. Assabentat el secretari de la Comissió va enviar el mail següent a la secretària de l’EMD:
T'agrairé que comuniquis al Valentí Garrigasait que ens sembla bé la reunió per aquest diumenge 21 de maig a les 4 de la tarda, però cal que ens convoqui per escrit i aclareixi si ha de ser amb la Junta de la Comissió o amb l'assemblea.
Que va ser respost el mateix dia amb el text següent:
Rebut el teu correu, per indicació del Valentí Garrigasait i a resultes de la petició que el president de la Comissió Cultural  ha fet de forma verbal, us comunico que la reunió que es pretén tenir el diumenge dia 21 és totalment informal i per mantenir converses i canvi d’expressions entre el President de la Comissió Cultural Canalda 1100 anys i el president de l’EMD de Canalda.
Així doncs, no cal convocatòria per escrit.
Ves per on! Una petita mentida piadosa per evitar l’assistència de dos membres de la Comissió. La reunió es va celebrar el 21 amb l’assistència de cinc persones, dos de l’EMD i tres de la Comissió. I del que es va acordar no hi ha acta. Sembla que es pretenia que la Comissió deixés el material a l’Estudi. Però tal com recullen les noves ordenances, cada vegada que l’associació volgués fer ús del seu propi material hauria de demanar permís per escrit i amb antelació.
Saleta de pas entre el pis de la mestra i la classe,
transformada en magatzem
Per tant, ja que només hi ha un burofax que obliga a buidar i tornar les claus, i no hi ha cap paper que permeti mantenir el material a l’Estudi, es va acordar treure-ho tot. Com s’havia fet sempre, s’ha deixat el local net, fregat, ben cuidat i molt millor de com era anys enrere.

Setze anys d’ús del local social, fent millores, el manteniment, la neteja, l’embelliment, activitats... s’han acabat per una decisió de l’EMD que encara no es comprèn. Sense local serà molt complicada la realització de moltes de les accions que fa la Comissió. 

dilluns, 1 de maig del 2017

L’EMD de Canalda expulsa la Comissió Canalda 1100 anys del local social

L’escola està situada a l’esquerra de la imatge, a primer terme

El passat 23 de març d’enguany la Comissió de Canalda 1100 anys, va rebre un burofax signat pel Valentí Garrigasait, president de l’EMD, on comunicava a la Comissió que no es renovarà el contracte de cessió entre l’EMD de Canalda i la Comissió Cultural de Canalda de l’ús compartit de la classe de l’estudi i la saleta de pas (...) i a més hi afegia durant la primera quinzena de maig del 2017, s’ha de desallotjar la sala i la saleta de pas de les seves pertinences i lliurar les claus (...)

Aquest acord va ser pres per unanimitat dels tres membres del Ple de l’EMD, el Valentí de Puig-arnau, el Florenci d’Encies i l’Stania del Zoo del Pirineu.

L’associació cultural es va crear fa quasi disset anys, és una agrupació sense ànim de lucre i des de l'inici utilitza l'escola tant per fer activitats (festes majors, caminades, jornades, conferències...) com per guardar el nombrós material que s’ha anat acumulant al llarg dels anys  (taules, cadires, carpes, focus...)

Part del material que es guarda a l’Estudi
Durant aquests anys l’associació ha millorat l'espai pagant finestres, persianes, ampits... A més, fa el manteniment i la neteja de l’Escola. També ha estat un espai obert a tothom que ho ha demanat: els escoltes de Solsona en diverses ocasions, el centre excursionista, dinars, exposicions, simposi de conglomerats...

Des que l'exalcalde d’Odèn va proposar que el Valentí fos l'alcalde pedani de Canalda, després de diversos intents fracassats amb d'altres persones, la relació amb la Comissió s'ha anat deteriorant sense que en sapiguem les causes, fins al punt que l'EMD darrerament no ha col·laborat amb la caminada i, ara, expulsa l’associació del local social.

No ens imaginem, per exemple, que l'Ajuntament de Barcelona fes fora del local el Centre Excursionista de Catalunya o l'Orfeó Nova Solsona o altres entitats haguessin de marxar del Casal perquè els fa fora l'Ajuntament solsoní.

Hem intentat parlar amb l’EMD per saber els motius d’aquesta decisió —ho hem demanat per mail i sol·licitat una reunió amb una instància— i no hem rebut cap resposta.

El passat trenta d’abril es va reunir la Junta de la Comissió i entre altres acords va aprovar:

1.- REPROVAR la decisió de l’EMD de Canalda per unilateral, injusta i arbitrària, en relació a la no renovació del contracte d’ús compartit de l‘escola.

2.- LAMENTAR la manera de comunicar-ho a la Comissió sense haver parlat en cap moment amb els membres de la Junta, ni respòs el mail en que es demanaven els motius ni la instància en què es sol·licitava una reunió.

3.- COMUNICAR als socis aquesta decisió a través de tots els mitjans possibles, inclosa l’assemblea extraordinària, EXPLICAR als organismes locals aquesta arbitrarietat i SUSPENDRE l’organització d’activitats públiques de l’associació durant un any atesa la dificultat de tirar-les endavant sense el local públic.

El 2016 la Comissió va refer el pont sobre la riera
 de Canalda després dels aiguats del novembre del 2015

La decisió va ser presa per unanimitat dels cinc membres de la Junta, Ramon de la Borda, Pere de can Prat, Claustre del Refugi d’Urdoll, Rosita de cal Tulleuda i Marcel de can Front.
De ben segur que la manca de local condicionarà la continuïtat de les activitats d'aquesta associació i en especial la caminada.








dimarts, 21 de març del 2017

Assemblea de la Comissió, 2017

Escavallicos florits  a Canalda el dia de l'assemblea
El passat dissabte 17 de març vam celebrar la reunió anual de la Comissió Cultural de Canalda. Es van llegir i aprovar les actes anteriors, es van passar els comptes del 2016  i es van acordar les activitats d’enguany.

Tot i que les activitats seran semblants a les dels darrers anys, si que hem de destacar alguns canvis. Hi haurà priors en comptes de priores, seran de les cases Refugi del Torrent d’Urdoll i de cal Masover de cal Costa. Per la festa major de l’Ascensió, després de la missa, s’anirà a dinar a Cambrils. Cal que els que s’hi vulguin apuntar ho diguin prèviament a algun membre de la Junta. El segon dissabte de juny, jornada de feines comunitàries, es farà un dinar comunitari i compartit a l’Estudi de Canalda. Qui s’hi vulgui afegir ha de portar un plat per compartir.

dijous, 2 de març del 2017

2a Jornada tofonera de Canalda

El passat dissabte 25 de febrer vam celebrar la Segona jornada gastronòmica de tòfona negra de Canalda. L’acte va constar de dues parts: collida de tòfones i dinar amb tastet de plats amb tòfona de Canalda.

A un quilòmetre del nucli de Canalda, vam veure una plantació recent d’alzines tofoneres al costat d’algunes de centenàries. El Josep Pérez, propietari de la plantació i entusiasta del conreu i la recol·lecta d’aquest fong ens va donar detalls de les seves característiques i propietats. Vam poder veure com els gossos localitzaven les tòfones i com es cullen. També quines accions es poden fer per millorar-ne la producció.

Al dinar vam poder degustar platets enriquits amb tòfona d’hivern: torradetes amb mel tofonada, maionesa de tòfona, paté i truita d’ous tofonats. Plats senzills on la tòfona n’era la protagonista indiscutible.


Les males condicions meteorològiques de l’any passat han fet que hi hagués una migrada collita de tòfones per això es va haver de restringir el nombre de participants. Esperem que en properes edicions hi hagin tòfones suficients per fer unes jornada oberta a tothom.
Situats al voltant d'una alzina tofonera, contemplant els gossos com fan la feina

El  Josep extreu una tòfona

 Degustant plats amb tòfona negra de Canalda

 Torradetes amb paté i tòfona laminada

Truita de patates d'ous tofonats amb tòfona laminada

diumenge, 19 de febrer del 2017

Precipitacions del 2016 a Canalda


Un any més, al penjar les dades pluviomètriques a la xarxa, tornem a afirmar que Canalda és més de clima mediterrani que del de muntanya, per la seva irregularitat. Irregular pel total de dies de pluja, pels mesos en que plou i per la intensitat, que a vegades ha estat torrencial.

Anem a veure les dades del passat 2016. L’estació més seca ha estat l’estiu amb 95 mm, seguida de l’hivern (137 mm). La tardor ha estat la més plujosa, a diferència d’altres anys, amb quasi la meitat de pluja caiguda en tot l’any (308 mm), seguida de la primavera (165 mm) que no s’aparta gaire de l’hivern. En el gràfic adjunt, les columnes blaves representen  la precipitació mensual acumulada. Els quadrats verds són les mitjanes mensuals dels vuit anys registrats.

Els dies de pluja només van ser 28, molts menys que els anys anteriors que acostumava a fer-ho més de cinquanta dies. Si es repartissin equitativament els dies de pluja al llarg de l’any voldria dir que en plouria un de cada quinze. Però no ha estat així, i fins i tot hem tingut dos mesos íntegres sense gota d’aigua i cinquanta-set dies seguits sense ploure, entre el maig i el juliol.

Però el que més destaca de tot és la poca acumulació d’aigua anual. Els 705 litres per metre quadrat estan per sota dels registres dels altres anys: 948 mm el 2015, 1.057 mm (2014), 1.113 mm (2013), 964 mm (2012) i 983 mm  (2011). Aquest falta de pluja s’ha notat en la collita de trumfos i de tòfones. Un any especialment sec per a l’agricultura. Si a això hi afegim la falta d’aliment pel creixent nombre de senglars, ha fet que aquests és mengessin les tòfones i entressin als migrats camps de patates.

I encara que no disposem de registres, podem afirmar a partir de les nostres percepcions que l’augment de la temperatura ha fet créixer de manera desmesurada els nius de processionària que a més d’haver esquitxat de blanc els boscos , estan matant molts pins.

Aquest canvi climàtic que ja fa anys se’ns està anunciant, acabarà canviant ireversiblement el nord del Solsonès, verd i humit. Acabem agraint a l’empresa Pubilló i Puig-arnau el haver-nos facilitat les dades un any més.