Entrades populars

dilluns, 27 de juny del 2016

26J. Eleccions generals a l'estat

Segones eleccions espanyoles al Congrés i al Senat en mig any que no han solucionat l’atzucac. El 26 de juny es van celebrar les eleccions generals a diputats i senadors. La participació a Odèn va caure considerablement (56,62 %), quasi catorze punts menys que a les eleccions anteriors i per sota la participació de Catalunya.
Quant als resultats obtinguts pels partits, es manté el predomini del vot conservador (61,3 %) però amb una davallada de 10 punts percentuals respecte als anteriors comicis. Malgrat aquesta important i considerable davallada, Convergència ha estat novament el partit guanyador a Odèn. Ha tret el 46,77 % quan a les passades eleccions en va treure 53,59 % i a més Unió no es presentava i en tenia 6,54 %. No creiem que els vots perduts hagin passat al PP o Ciutadans ja que el 2015 sumaven 18 vots, els mateixos que a aquestes eleccions.
Esquerra continua com a segona força al municipi i continua amb la tendència creixent, a les passades eleccions va pujar i a aquestes encara ha guanyat tres vots que amb la poca participació representen 8,7 punts percentuals.
El contrast amb els resultats catalans és important i significatiu, el comportament rural és molt més conservador que el del conjunt de Catalunya on Convergència és la quarta força en vots per darrera de Podem, Esquerra i PSC i la tercera en diputats, guanyant en aquest cas als socialistes.


diumenge, 19 de juny del 2016

Llocs de la Caminada: Sant Pere de Capdevila

Sant Pere de Capdevila de Sants
Al sud de Capdevila hi ha una petita capella romànica del segle XI, deu tenir quasi 1000 anys. La planta és una nau rectangular tancada a llevant per un absis rodó. Possiblement és una de les capelles romàniques més petites de Catalunya, les seves reduïdes dimensions la fa singular, mesura 3,75 m d’ample per 5,60 m de llarg aproximadament. Si ens fixem en l’espai lliure interior les seves mides són 2,20 m d’ample per 4,10 m, vaja que no devia poder enquibir gaires feligresos.

Actualment no té coberta, sembla que tenia un embigat que va desaparèixer. No creiem que tingués volta ja que les parets laterals no tenen l’arrencada corba. En canvi l’absis sí que està cobert per un quart d’esfera fet de pedres en fileres i recoberts per lloses.

A la banda de ponent hi ha la porta amb arc de mig punt amb cinc dovelles. L’única finestra està situada a l’absis, és de doble esqueixada i està lleugerament desplaçada cap al nord, només hi deu entrar el sol a la sortida de principi d’estiu.

L’interior no té elements decoratius, tenia una pica circular que va desaparèixer i un petit armari excavat a la zona del migdia de l’absis.


No coneixem documents d’aquesta capella.  L’església depenia de la parròquia dels Torrents, avui ensorrada. De totes maneres no era ni tan sols sufragània d’aquella.

Interior de la capella de Sant Pere de Capdevila de Sants

dijous, 16 de juny del 2016

Observació de ratpenats a l'alt Solsonès

Ratpenat. Foto: CTFC
A la jornada d’inauguració del Projecte Francesc Español de recerca biospeleògica a l’Alt Solsonès celebrada a Canalda el 20 de febrer d’enguany es va decidir ampliar el projecte d’observació i captura de fauna cavernícola als ratpenats amb la col·laboració dels investigadors de l’àrea  de biodiversitat del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Aquest començament de juny s’han situat gravadores d’ultrasons a les entrades d’algunes de les principals cavitats del nord del Solsonès per poder gravar aquests petits mamífers. Les gravadores estaven programades per començar l’enregistrament al capvespre i captar els sons d’aquests animals fins a la matinada.  
Col·locant una gravadora d'ultrasons a
l'entrada de l'avenc Montserrat Ubach
Els ratpenats són els únics mamífers capaços de volar. La seva fina membrana que recobreix els dits i els permet volar és tan delicada que fan vida crepuscular o nocturna d’aquesta manera eviten la deshidratació i, a més, a la nit tenen menys competència pels recursos. Aquests animalons són molt beneficiosos ja que són insectívors, són grans controladors de plagues forestals i agrícoles.
Gravadora d'ultrasons
Les ratapinyades de les nostres terres tenen molt poca visió i s’orienten amb la oïda; emeten uns ultrasons amb el nas o la boca, segons l’espècie, i al rebotar en una superfície són captats per l’oïda i així saben la distància, grandària i forma dels objectes. Aquest sons són d’una freqüència imperceptible per l'oïda humana.
Amb les gravacions a l’entrada de les cavitats es pot saber si hi ha molts exemplars i fins i tot les diferents espècies que hi habiten. Els ratpenats a més dels ultrasons que emeten per orientar-se també fan altres sons o crits socials per comunicar-se entre ells.
Entre les cavitats on s’ha instal·lat aquests aparells n’hi a dues de Canalda: la cova del Molinot i l’avenc Montserrat Ubach. En tots dos hi habita  el ratpenat, en la primera hi havia excrements que el delataven i en el segon es va poder gravar amb imatges el ratpenat de ferradura gran. Curiosament hi havia una colònia de femelles gestant. Aquesta espècie està amenaçada.

L’estudi dels ratpenats ens permetrà conèixer més bé aquest petits animals tan beneficiosos i saber amb més detall les espècies que habiten les nostre contrades.
El David recuperant la gravadora de la cova del Molinot

diumenge, 12 de juny del 2016

Jornada de feines comunitàries

La plaça del Mig de Canalda
Un any més, el segon dissabte de juny, ens hem trobat per fes tasques comunitàries. Ja fa onze anys que ens ajuntem un grup de voluntaris canaldencs per endreçar el poble. Aquest any es va escaure en 11 de juny i ens vam trobar el Josep de cal Baró, el Ramon d’Encies, el Ramon de Cavallera, El Diego de cal Masover de cal Costa, el Jesús de cal Costa, el David de la Rectoria, el Juan masover de cal Tulleuda i el Marcel de can Front per netejar el cementiri, la plaça i l’entorn de l’escola.
Sort n’hem tingut d’una bona colla de desbrossadores i sobretot del tractor de cal Baró que ha carregat dues vegades el remolc d’herba.

La brigada de voluntaris acabant la neteja