|
El Josep amb la tòfona acabada de trobar amb l'ajuda de la Fona, la gosseta |
|
La Fona escarbant després d'ensumar una tòfona |
El dissabte 4 d'agost vam celebrar la Tercera jornada gastronòmica de tòfona de Canalda. Aquest any vam acordar traslladar la festa a l'agost i fer la festa amb la tòfona d'estiu. Una tardor i un hivern poc plujosos van fer que la collita de la preuada tòfona negra fos molt migrada. Per això vam traslladar la jornada esperant millor collita a l'estiu com sortosament ha passat. Les pluges de primavera i començament d'estiu ha fet que la producció hagi millorat i ens ha donat l'oportunitat de conèixer i tastar la no tan valorada tòfona d'estiu.
A les nou de matí ens vam trobar per anar a buscar i collir les tòfones. Malgrat anar-hi d'hora la forta calor d'aquest dies feia que els gossos no estiguessin gaire per la feina. Tot i això, vam collir les trufes necessàries per fer un bon dinar.
A mig matí vam muntar una carpa a l'era de can Prat on ens vam posar a recer del sol per fer l'àpat que va consistir amb plats enriquits amb tòfona: torradetes amb formatge cremós i tòfona, maionesa de tòfona, paté, i truita i ous ferrats d’ous tofonats... plats senzills on la tòfona n’era la protagonista indiscutible.
|
Buscant tòfones a la devesa de can Prat |
El Josep Pérez, entusiasta del conreu i la recol·lecta d’aquest fong, ens va fer fruir dels coneixements sobre la tòfona i degustar plats enriquits amb aquest ingredient.