Entrades populars

dissabte, 12 de desembre del 2020

Bon Nadal i feliç 2021


La Comissió Cultural Canalda 1100 anys us desitja unes bones festes i un 2021 ple de felicitat.

La imatge de la felicitació és una fotografia de començament del segle XX feta per en Josep Colell. Sobre la imatge hi hem escrit els bons desitjos per aquestes festes i per l'any vinent. El logo de l'associació cultural de Canalda va acompanyada del llaç groc. No volem ni podem ignorar els nostres presos i preses polítics ni els exiliats i exiliades, ni podem acceptar la venjança i l'acarnissament dels poders de l'estat.

El disseny de la felicitació d'enguany és de Bernat Camps Parera.

dimecres, 9 de desembre del 2020

Reconeixement a Ramon Pujantell en motiu de la declaració de l'Avenc Montserrat Ubach Espai d'Interès Geològic de Calatunya

La Montserrat Ubach i el Ramon Pujantell 

Dimarts 8 de desembre es va fer l'acte de reconeixement i homenatge al Ramon Pujantell; el motiu, haver ensenyat la boca de l'avenc a la Montserrat Ubach, i el moment, perquè aquest any 2020 s'ha declarat la bòfia situada a Cavallera, Espai d'Interès Geològic de Catalunya.

Les 9 del matí era l'hora de trobada a Coll de Jou amb la intenció de pujar a fer l'acte a la collada de la Mata, entre Canalda i el Montnou, però la neu i la boira ho desaconsellaren i es va activar el pla B. Amb els cotxes es va anar a la plaça de l'Església de Canalda on es van fer els parlaments i una petita celebració. La Montserrat Ubach va recordar com l'any 1963, quan era molt joveneta, un pastor li va indicar l'avenc, i en agraïment, des d'ara, la cambra superior de l'avenc es dirà Cambra Ramon de Cavallera.

Acte de reconeixement al Ramon de Cavallera

El secretari de la Comissió Cultural de Canalda, Marcel Camps, va parlar de la rellevància del Ramon per Canalda tot destacant que el reconeixement el tenia ben merescut i per molts motius. Després de parlar del seu caràcter servicial i la seva saviesa popular va acabar definint-lo com un pagès savi.

A continuació la comitiva es van traslladar al Cap de la Serra de Canalda amb la intenció que el geòleg Josep Maria Mata expliqués les característiques més significatives de l'entorn, però la boira espessa només va permetre caminar una mica. Un reduït grup de persones van continuar la ruta programada fent un itinerari circular que els va portar a la gran balma obrada d'Esplugapalla i a la profunda i estreta fondalada del Portell de l'Infern.

Esplugapalla